Eminönü Meydanı Tarihi Mekanlar


    İstanbul’un güzide tarihinden kalan Eminönü semtine doğru yolculuğa çıkalım. Denize kıyısı olan bu yer, Osmanlı döneminde gümrük işlerinin güvenirliliğinden dolayı Eminönü ismini almıştır. Günümüzde yaşayan tarihi dokusuyla sizleri eski bir yolculuğa çıkaracağı kesindir.

Mısır Çarşısı:

Eminönü Mısır Çarşısı
Eminönü’nde gezilecek yerlerden ilki diyebileceğimiz yer, tarihi Mısır Çarşısı’dır. Çiçek Pazarının hemen bitişiğinde bulunan Mısır Çarşısı, İstanbul’un en eski ve tarihi kapalı çarşılarındandır. Eskiden Valide Çarşısı ya da Yeni Çarşı olarak anılmasına rağmen Mısır’dan gelen vergilerle yapıldığı iddia edildikten sonra 18 nci yüzyıldan itibaren ismi Mısır Çarşısı olarak kalmış ve günümüze kadar ulaşmıştır.

Mısır Çarşısının yanında bulunan minik dükkanlarda hemen hemen istediğiniz her şeyi uygun fiyata bulmanız mümkündür. Dar sokaklı çarşısında kalabalıktan küçük adımlarla yürümek olağan bir şeydir.

Eminönü Yeni Camii:

 Eminönü Yeni Camii
Bölgede bulunan diğer bir tarihi yapı ise Yeni Camii’dir, eski ismiyle Valide Sultan Camii’nin görkemi sizi büyüleyebilir. Safiye Sultan’ın isteği üzerine yaptırılan camii (III. Murad’ın eşi), 1665 ‘de hizmete açılabilmiştir. Kubbelerin birbiri ardına aşağıya doğru sıralanması camiinin kendisine ait olan özelliklerindendir. Yeni Camii, Osmanlı ailesinin yaptırdığı son camilerden birisidir. Avlusundaki şadırvanıyla bütünleşen şaheser, turistlerinde ilgi odağı olup fotoğraf karelerinde yer almaya devam etmektedir.

Eminönü Hünkar Kasrı

 Eminönü Hünkar Kasrı Başodası
Yeni Camii Hünkâr Kasrı görülmeye değer diğer tarihi dokulardandır. III. Murad’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle yaptırılmıştır. Dini bayramlarda ve Cuma günlerinde namaz öncesi ya da sonrası, Padişahların istirahat etmek amacıyla kullandıkları bir kasırdır. Hünkâr Kasrın en görkemli yeri başodadır. 2010 yılında Avrupa Birliği Kültürel Miras Koruma Ödülünü almıştır. Şu an müze olarak ziyaretçilerine açıktır.

Eminönü Çarşı:

Eminönü Kahveci Mehmet Efendi

Eminönü demişken tarihi Mehmet Efendi Kahvehanesini unutmayalım. Anında çekilen kahvenin kokusu daha sokağın başında hissedilir ve sizi cezbeder. Taze çekilmiş mis kokulu kahveden almak için sırada beklemeniz gerekmektedir. Genelde fazlasıyla kalabalık olur ama beklemenize mutlaka değecektir.
Eminönü Sahil Balık Ekmek Satan Tekneler

Sakinleşmek ve biraz deniz havası almak istiyorsanız Eminönü sahilinde denizin kokusunu içinize çekerek, eşsiz Galata Kulesi’ni izleyerek yürüyebilir ya da meşhur balık ekmeğin lezzetine varabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun…


Yorum Gönder

0 Yorumlar