Büyülü Bir Atmosfer Kapadokya


Büyülü Bir Atmosfer: Kapadokya: Katpatuk

Kapadokya kelime olarak, Pers dilinde Katpatuk, yani “Güzel Atlar Ülkesi” manasına gelir.
Kapadokya, Türkiye’nin tam ortasında, dünyada başka benzeri olmayan eşsiz bir doğa ve tarih harikasıdır. Başka bir gezegen, insanı büyüleyen bir atmosfere sahiptir. Kelimelerin anlatmaya yetersiz kaldığı bir yeryüzü cennetidir Kapadokya. Gezip te görmek isteyebileceğiniz dünyanın en harika yerlerinden birisidir.
Kapadokya bölgesinde Nevşehir ve çevresi, merkez olarak kabul edilir. Tuhaf kaya formasyonları, kanyonlar ve kadim Anadolu uygarlığının yıkılan tanıkları ve Kapadokya’nın birçok doğa ve tarihi güzelliği bu bölgede bulunmaktadır.
Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist, Kapadokya denildiği zaman ilk aklımıza gelen ve Kapadokya’nın sembolü olan Peri Bacalarını görmek için Nevşehir’e gelmektedir.
Peri Bacalarının oluşum hikâyesi ise şöyledir: Altmış milyon yıl önce Toros Dağlarının yükselmesi ile birlikte yanardağlar faaliyete geçti. Biriken küller, yumuşak bir tüf ve lav tabakasıyla bölgenin üzerini örtmeye başladı. Zamanla oluşan çatlaklardan yağmur suları sızarak bu yumuşak örtüyü aşındırdı. Güneşin, yağmurların ve rüzgârların etkisiyle de aşınma arttı. Böylelikle, alttaki yumuşak kaya erimiş ve üst kısımdaki sert kaya özeliğini koruyarak bir şapka şeklinde üstünde kalmıştır. Böylece şapkaları bulunan koni biçimli kayalar, Peri Bacaları, oluştu.


İşte bu şapkalı koni görünümdeki oyulmuş kayalar ve derin yarıklı dere vadileri, gezintilerimize neredeyse gerçekdışı bir kimlik kazandırıyor ve her gezintiyi eşsiz bir serüvene dönüştürüyor. Renkli Peri Bacaları ile süslenen vadiler içinde uzun gezi yürüyüşleri yapabileceğiniz farklı uzunlukta ve zorluktaki patikalar, gezginlerin bu eşsiz ve masalımsı volkan manzaralarına âşık olmalarını kolaylaştırıyor.
Bu gezintiler, keşfetmediğiniz yerleri tekrar keşfetmenize ve daha önce hiç çekilmemiş fotoğrafları çekebilmenizi sağlıyor. Geziler boyunca merak duygularınız alevlenir ve gezintiniz artık bir serüvene dönüşür. Daha önceden aynı yerleri gezmiş olsanız da, sizleri her zaman yeni bir macera ve yeni bir sürpriz bekler.
Milyonlarca yıl önce doğanın oluşturduğu Peri Bacalarına, daha sonraları insan eli, kayaları oyarak, kazarak, yontarak çeşitli şekiller verdi ve böylece emeğini ve duygusunu da kattı.
Peri Bacaları, kolaylıkla işlenebilen kayaların içlerinde oluşturulan bu oyuklar ile dokuz-on bin yıl öncesine ait Paleolitik dönemdeki ilk yerleşimlerden putperestlerin zulmünden kaçan ilk Hristiyanlara kadar uzun bir dönemde büyük bir uygarlık yaratılmasına imkân sağladı.
Bu oyuklar, kimi zaman yaşadıkları bir ev, kendilerini koruyan bir kale, dua edilen mekânlar, kimi zaman da devasa bir sığınak olarak karşınıza çıkar. Bunları fresklerle süsleyerek, medeniyetlerinin izlerini günümüze taşımışlardır. İlk Hristiyanların kayalara oydukları kiliseler ile büyük ve güvenli yeraltı şehirleri, bölgeyi Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri haline getirmiştir.



Kapadokya turları için, en güzel Peri Bacaları Nevşehir’in neresindedir diye sorsanız, gezi rehberiniz olarak bunun tek bir cevabını vermek zordur.
En yoğun şekilde; Avanos, Ürgüp, Uçhisar arasındaki kalan vadilerde, Ürgüp-Şahin Efendi arasındaki bölgede, Nevşehir Çat kasabası ve Aksaray Selime köyü çevresinde, Kayseri Soğanlı vadisinde bulunmaktadır.
Gezi rotanızda olmasını tavsiye edebileceğim mekânlarda, Kapadokya’ da buluşmak dileğiyle,
İyi gezintiler…

Yorum Gönder

0 Yorumlar