İznik Tarihi ve Gezilecek Yerleri

İznik Ayasofya Camii

Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Bursa ilimizin bir ilçesi olan İznik, gerçekten bir tarih deryasıdır. İlk yerleşimlerin M.Ö. 2500 yıllarına kadar dayandığı sanılmaktadır. “İznik’in altında ikinci bir İznik saklıdır.” sözü bir abartı değil, gerçekleri anlatır. İznik’in sur içinde kazdığınız her yerinde bir tarihi eser çıkmaktadır. Yerin hemen üç dört metre altında ikinci bir İznik vardır.

İznik Müzesi

Birinci İznik Konsili:

İznik Hristiyan alemi açısından da özel bir yere sahiptir. Birinci İznik Konsili M.S. 325 yılında 218 piskoposun katılımıyla İznik Ayasofya Kilisesinde yapılmıştır. İskenderiyeli piskopos Arius, Hz.İsa (A.S.)nın Tanrının oğlu olmadığı bir peygamber olduğunu anlattığı öğretisi büyük yankı uyandırmış, fakat konsilin büyük çoğunluğu bu öğretiye şiddetle karşı çıkmış, Arius ve arkadaşlarını toplantıdan kovmuşlardır.

İznik Ayasofya Cami İçi

İznik Ayasofya Cami İçi

İznik Ayasofya Cami

Türk şehri İznik:

İznik’in Türkler ile ilk tanışması Selçuklular zamanında olmuştur. Kutalmışoğlu Süleyman Şah, M.S. 1075 yılında İznik’i alıp bir Türk şehri yapmış ve 1086 yıllarına kadar Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentliğini yapmıştır. 1097 yılında şehri kuşatan 600 bin kişilik bir haçlı ordusuna karşı koyamayan Türkler, şehri yağmadan kurtarmak için şehri Haçlılara teslim etmişlerdir. 1105 yılında Selçukluların, 1147 yılında Bizans’ın eline tekrar geçmiştir. 1328-1331 yılları arasında devam eden kuşatmalar neticesinde şehir, Orhan Bey tarafından 1331 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. Osmanlı sultanı II.Murat Han ve Çandarlılar döneminde şehirde büyük bir imar faaliyeti başlamıştır. Birçok camii, medrese, hamam ve çeşmeler yaptırılmıştır. Kurtuluş Savaşı döneminde birkaç ay Yunan işgalinde kalmışsa da çok kısa sürede düşmandan geri alınmıştır.

İznik Yeşil Cami

İznik Hacı Özbek Cami

İznik Abdulvahap Cami

İstanbul’un fethi ve Anadolu’daki Türk hakimiyetinin kesinleşmesinden sonra yavaş yavaş İznik’in önemi azalmıştır. Özellikle şehre büyük faydaları dokunan Çandarlı Halil Paşa’nın idamı ve Çandarlı ailesinin nüfusunun azalmasıyla şehrin köklü ve zengin aileleri şehri terk edip, İstanbul’a göçmeye başlamışlar, böylece İznik eski zenginliğini kaybetmeye başlamıştır.

Çandarlı Halil Paşa Kabri

Çandarlı Hayrettin Paşa Türbesi

Şehrin surlarının bir kısmı hala ayaktadır. Haç şeklinde yapılmış dört sur kapısına ( İstanbul Kapı, Yenişehir Kapı, Lefke Kapı ve Göl Kapı ) sahipmiş. Bugün sadece İstanbul Kapı ve Yenişehir Kapı sağlamdır.

İznik Tarihi Sur Kalıntıları

Tarihi İstanbul Sur Kapısı

Tarihi Lefke Sur Kapsı

İznik Çinisi:

İznik çinisi ilk olarak 1400 lü yıllarda ortaya çıkmış ve giderek şöhreti artmıştır. Hatta Selimiye ve Süleymaniye Camilerinde İznik çinileri kullanılmıştır. 1700 lü yıllarda ise İznik çiniciliği yok olmaya başlamış ve tamamen kaybolmuştur. 1980 li yıllarda çini ustası Faik Kırımlı, İstanbul’dan İznik’e gelerek ilk atölyesini kurarak çiniciliği tekrar canlandırmıştır.

Arkeoloji Kazı Alanı - Çini Fırınları


 İznik Çini Çarşısı


İznik Çini Mağazası

İznik’teki başlıca gezi ve tarihi mekanlar:

Dikilitaş ( Obeliks ), Bayraklı Tepe, Abdulvahap Sancaktari Türbesi, Aziz Tryphonos Kilisesi, Koimesis Kilisesi, Nikaia Antik Kenti, Yeşil Cami ( minaresindeki kırmızı renk çiniler artık üretilmiyor ), Ayasofya Cami, Hacı Özbek Cami, Murat Çelebi Cami, Kırgızlar Türbesi, Sarı Saltuk Türbesi, Ahiveyn Sultan Türbesi ( Afyon Sultan Türbesi ), Rüstem Paşa Hanı, İsmail Bey Hamamı, Meydan Hamamı, Hacı Hamza Hamamı, Dörttepeler Tümülüsü ( Arkeoloji Alanı ), Senatus ( Konsül Sarayı ), İznik Müzesi.

1. Murat Hamamı

Dünyanın en güzel gün batımı manzaralarını görebileceğiniz eşsiz güzelliklere sahip İznik Gölünü gezi turlarınıza dahil etmenizi tavsiye ederim.

İyi gezintiler…

Yorum Gönder

0 Yorumlar