Kapadokya, doğal oluşumlar sonucu meydana gelen büyüleyici bir güzelliğe sahip Peri Bacaları ile eşsiz bir doğa ve tarih cennetidir.
Peki, Kapadokya turları için, en güzel Peri Bacaları Kapadokya Bölgesinin neresindedir diye sorsanız, bunun tek bir cevabını vermek oldukça zordur.
Gezi rehberiniz olarak sizlere gezi rotanızda olmasını tavsiye edebileceğim mekânlar; Göreme, Güvercinlik Vadisi, Avanos, Çavuşin, Paşabağ(Devrent vadisi)- Zelve vadisi, Uçhisar, Ortahisar, Ürgüp, Mustafapaşa, Gülşehir, Akvadi, Yeraltı Şehirleri ( Özkonak, Kaymaklı, Derinkuyu, Mazı, Özlüce, Tatlarin), El Nazar Kilisesi, Aynalı Kilisesi, Ihlara Vadisi, Güllüdere Vadisi, Soğanlı vadisi, Selime Köyü(Selime Manastırı).
Göreme :
Nevşehir’e 10 km uzaklıkta, vadilerin arasında kalmış bir yerdir. Sizi, hiçbir gezinizde göremeyeceğiniz bir manzara ile kayalara oyulmuş evler ve bacalarla karşılar.
Burası, günlük yaşamın Peri Bacaları ile iç içe geçmiş bir doğal yaşam alanıdır. Göreme’yi gezerek Peri bacalarının nasıl günlük yaşamla iç içe girdiğini görebilirsiniz. Bir yanda bir otel odası, diğer yanda evin bir kısmı olarak kullanılmıştır.
Göreme Bölgesi, Romalılar zamanından kalan yaşam ve medeniyet kanıtlarını da içine alan bir açık hava müzesidir.
Açık hava müzesi; Göreme’nin 1 km doğusunda yer alır. Bu bölgede, MS 4. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde yaşanmış manastır hayatının yaşam izlerini rahatlıkla bulabilirsiniz. Hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yaşam alanları mevcuttur. Birçok tarihçi tarafından, manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir.
Elmalı Kilisesi, Yılanlı Kilisesi, Tokatlı Kilisesi, Kızlar Manastırı, Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Aziz Barbara Kilisesi, Çarıklı Kilisesi ve Karanlık Kilisesi bulunmaktadır.
Güvercinlik Vadisi :
Vadi, Göreme Bölgesine yakındır.
Kayalara oyulmuş geleneksel Kapadokya Evleri, MS 18. yüzyılın sonları 19. yüzyılın başlarında, yamaçlarda, kayalar ya da kesme taşlardan inşa edilmiştir.
Evlerin inşasında kullanılan taş, volkanik yapısından dolayı ocaktan ilk çıkarıldığında yumuşak olduğundan çok rahat işlenebilmekte ancak daha sonra hava ile temas ettiğinde sertleşerek çok dayanaklı bir yapı malzemesine dönüşmektedir.
Avanos :
Hititlerden beri süregelen seramik yapım geleneği hala devam etmektedir. Avanos, kırmızı renkli seramik ev eşyaları ile meşhur bir gezi bölgemizdir. Antik dönemdeki adı Venessa’dır. Seramiklere kırmızı rengini veren toprak, Kızılırmak nehrinin getirdiği kırmızı toprak ve mildir. Bu toprak ile elde edilen kırmızı renkli seramik çamuru, eşsiz güzellikteki seramik eserlerine dönüşmektedir.
Bölgede bulunan Alâeddin Camii, 202 yılında Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
Sarıhan Kervansarayı, Dereyamanlı Kilisesi, Güllüdere (Aziz Agathangelus) Kilisesi, Çavuşin(Nicephorus Phocas) Kilisesi ve Özkonak Yeraltı Şehri bulunmaktadır.
Paşabağı Ve Zelve Vadisi :
Çavuşin’den 2 km uzaklıktadır. Kapadokya bölgesinde Peri Bacalarının en iyi göründüğü ve en yoğun olduğu yerlerden birisi de Zelve vadisidir. Bu vadide Peri Bacalarını, üç şapkalı olarak ve birçok hayvana benzetilen çok değişik şekillerde görebilirsiniz.
Vadi, MS 9. ve 13. yüzyıllarda Hristiyanların önemli yerleşim ve dini merkezlerinden birisi olmuştur. Üzümlü, Balıklı ve Geyikli Kiliseleri vadinin en önemli kiliseleridir.
Uçhisar :
Nevşehir’ e 7 km uzaklıktadır. Bölgedeki en büyük Peri bacası olan Uçhisar Kalesi’nin zirvesi aynı zamanda bölgenin gözlem noktasıdır. Bu doğa harikası yapı içerisinde bulunan çok sayıdaki odalar, birbirine merdivenler, tüneller ve koridorlarla bağlıdır. İlk olarak Hititler döneminde kullanılmaya başlanmış, daha sonraları ise Roma taarruzlarından korunmak amacıyla kale olarak kullanılmaya devam edilmiştir. Kalenin eteklerinde oyma kiliseler de mevcuttur.
Ortahisar :
Kapadokya Bölgesinin tam ortasında yer alır. Nevşehir’e 10 km, Ürgüp’e 6 km uzaklıktadır. Ortahisar’ın simgesi olan Ortahisar Kalesi, 86 m yüksekliğindedir.
Ortahisar’ın çevresinde, eşsiz süslemeler içeren manastır ve kiliseler bulunur. En ünlüleri; Üzümlü Kilisesi, Tavşanlı Kilisesi, Sarıca Kilisesi, Balkan Deresi Kiliseleri ve Hallaç Deresi Manastırı’dır.
Ürgüp :
Nevşehir’in 20 km doğusundadır. Kapadokya’da mutlaka gezilmesi gereken en önemli bölgedir. Bizans döneminde Osiana (Assiana),Selçuklular döneminde Başhisar, Osmanlılar zamanında Burgut, Cumhuriyet döneminde Ürgüp adını almıştır.
Bölgeye gezileriniz esnasında, Kapadokya’nın simgelerinden biri haline gelmiş ünlü 3 Peri Bacasını görebilirsiniz. Balon Turları ile bu eşsiz güzelliklerin havadan seyrine diyecek yoktur.
Mustafapaşa :
Ürgüp’ün 6 km güneyinde, eski ismi Sinasos olan, Kapadokya’nın en güzel yerlerinden birisidir. Batısında bulunan Gomeda Vadisi’nin içinden geçen derenin yamaçlarında, oyma kiliseler ve barınaklar mevcuttur. Çok güzel taş işçiliği bulunan bu oyma yapıların duvarlarında nefis resim ve rölyefler görebilirsiniz. Kuzeyde yer alan Alakara Kilisesi, St. Helena’s Kilisesi, Aziz Basil’s Kilisesi ve Aziz Basil Şapeli bulunmaktadır.
Gülşehir :
Nevşehir’e 20 km uzaklıktadır. Antik adı Zoropassos’dur. Diğer eski bir adı da Arapsun’dur. Bölgede bulunan Hacı Bektaşi Veli Mescidi olarak adlandırılan Kurşunlu Camii, 1777 tarihinde yaptırılmıştır. Caminin külliyesinde medrese ve çeşmesi mevcuttur.
Açık Saray ören yeri, kayalar içine oyulmuş sayısız kiliseleri ile Roma döneminin önemli bir piskoposluk merkezi haline gelmişti.
Selime Manastırı :
MS 13. yüzyıldan kalma bir manastırdır. Birçok mağaradan odaları olması nedeni ile büyük bir alana hâkimdir. Gezi rotanızda mutlaka olmasını tavsiye edebileceğim bir yerdir.
Derinkuyu Yeraltı Şehri :
Kapadokya Bölgesinin en derin ve günümüze kadar en iyi şekilde ulaşmış bir yeraltı şehridir. 55 metre derinliğindedir. Sadece 8 katı ziyarete açılmıştır.
Kapadokya Bölgesinden çıkarak gezi rotanızı çevirebileceğimiz bir yer var ki, orası da Erciyes Dağında bulunan Kayak Merkezidir. 45 dakika uzaklıkta Kayseri il merkezinin 25 km güneybatısındadır. Umarım biraz olsun kar tutkunuzu giderebilirsiniz.
İyi gezintiler…
0 Yorumlar