Antik Mısır'ın Tılsımlı Böceği ve Bumerangın Gizemleri

 Antik Mısır'ın Gizemleri

 Antik Mısır hiyeroglif - dışkı toplayan böcek figürü.


Mısır’ın başkenti Kahire, adeta ikilimler üstüne kurulmuş; bir yanda beş bin yıl öncesinin estetiği, diğer yanda bugünün modern dünyasının sıradanlığı. Bir yanda ayyuka çıkan gürültü, öte yanda çölün ölüm sessizliği. Varoşlarda alabildiğine yoksulluk, Nil kıyısında ise pahalı yaşamlar. Çölün göz alabildiğine uzanan sarı kumlarının hemen yanı başında uzanan yemyeşil palmiye ormanları. Ve mezarlıklardaki ölüler ve onlarla birlikte yaşayan canlılar…

Sizce Dışkıyla Beslenen Bu Böceğin Tılsımı Nereden Geliyor?:

Antik Mısır hiyeroglif - dışkı toplayan böcek figürü.

Bu böceğin latince adı; Scarabaeus sacer. İşi; dışkılardan topak yapmak. Bu tanımlar bizim için geçerli. Antik Mısır’da ise bu böcek, güneşin doğumundan sorumlu Kherpi adındaki Tanrıyı temsil ediyor. Yani kutsal bir böcek. Ayrıca Mısır kozmogonisinin ( evreninin kökeninin araştırması veya evrenin kökeni ile ilgili teori ) de simgesi. Yani böceğin üç çift bacağındaki 30 bölütün, ayın 30 gününü belirttiği kabul ediliyor. Üreme, bilgelik, reenkarnasyon, ölümsüzlük ve yenilenmeyle özdeşleştirmişlerdir eski Mısırlılar.
 Antik Mısır takısı.


Antik Mısır broşu.

Antik Mısır’ı gezerken bu böcek sürekli olarak karşımıza çıkar. Her hiyeroglifin bir köşesinde mutlaka onun işaretine rastlarsınız. Tutankhamon’un hazineleri arasında da som altından yapılma mücevher şeklinde görebilirsiniz bu böcekleri. Tılsım inancı dört bin yıldır süre gelen bu tılsımlı böcek, bugün dahi simgeli yüzük, küpe ve broşlarda uğur getirdiğine inanılarak kullanılmaktadır.



             Kolyeler









Peki Ya Bumerang’ın Ne Işi Var Eski Mısır’da?:

Bumerang nedir ve kimler kullanmıştır? Ansiklopedilerdeki maddede yazılanlar şöyle: “Avustralya yerlileri tarafından kullanılan, kendi çevresinde dönerek, fırlatma noktasına geri dönen av silahı.” Peki Kahire Müzesi’nde bumeranglar neyin nesi? Eğer giderseniz, Tutankhamon’un hazinelerinin sergilendiği katta, bir çerçeve içinde 30-40 tane antik bumerang görürsünüz. Altındaki yazıda, firavunların ve diğer saray mensuplarının bunları, yaklaşık 4 bin 500 yıl öncede çölde avlanmak ve oyun oynamak için kullandıkları yazıyor. O zaman, tarih öncesinin teknoloji hırsızı kim? Avustralya yerlileri mi, firavunlar mı?
Bumerang

Yorum Gönder

0 Yorumlar