İstanbul'un Yedi Tepesininin Yeri Neresi?


İstanbul yedi tepe haritası.

İstanbul’un Yedi Tepesi Neresi?

İstanbul denince aklımıza gelenlerden biri de, tarihi İstanbul’un yedi tepe üzerine kurulu bir şehir olmasıdır. Bu yedi tepe, suriçi dediğimiz tarihi yarımada içerisinde, Topkapı Sarayı’nın bulunduğu tepeden Edirnekapı’ya kadar ki alanda bulunur. İstanbul gezilecek yerler, bu yedi tepenin bulunduğu sırtlarda kendini daha da çok göstermektedir. İstanbul şehir rehberi eşliğinde yapacağınız turlar ile bu muhteşem güzellikteki tarihi yapıtları gezebilirsiniz.

Birinci Tepe ( Sarayburnu Tepesi ):

Topkapı Sarayının bulunduğu tepedir. İstanbul şehrinin ilk yerleşim alanıdır. Tarihi yarımadanın Sarayburnu’ndan başlar. Denizden yüksekliği yaklaşık 30 ila 40 metredir. Gerek Bizans Döneminde gerekse Osmanlı Döneminde devlet yönetiminin merkezi ve saraylarının bulunduğu tepedir. Tarihi İstanbul şehrine en hâkim tepedir. Gezi turları ile görebileceğiniz tarihi yapıtlar; Topkapı Sarayı, Aya İrini Kilisesi (Topkapı Sarayı alanı içerisinde), Ayasofya, III.Ahmet Çeşmesi , Yerebatan Sarnıcı, Sultan Ahmet Camisi, I.Ahmet Türbesi ( aynı zamanda yanlarına Kösem Sultan (Mahpeyker Kösem Valide Sultan ) defnedilmiştir.). Ayrıca Sultan Ahmet Meydanında görebileceğiniz; Alman Çeşmesi, Dikilitaş, Örme Sütun, Yılanlı Sütun, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve denize doğru yapacağınız yürüyüşleriniz ile diğer eşsiz tarihi eserler.

Ikinci Tepe ( Nuru Osmaniye Tepesi ):

Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’nın bulunduğu tepedir. Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul tatil turları içerisinde olan tarihi bölgedir. Üçüncü tepenin devamı şeklinde, sırt üzerindedir. Görebileceğiniz tarihi mekânlardan bazıları; Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Çemberlitaş, Firuz Ağa Camisi, Çorlulu Ali Paşa Camisi, Nuru Osmaniye Camisi.

Üçüncü Tepe ( Beyazıt Tepesi ):

Beyazıt Meydanı, İstanbul Üniversitesi’nin bulunduğu yerler, tepenin uzayan sırtlarıdır. Gezilerinizde görebileceğiniz başlıca tarihi eserler; Beyazıt Camisi, tarihi Sahaflar Çarşısı, Laleli Camisi, Süleymaniye Camisi ve külliyesi, Mimar Sinan Türbesi.

Dördüncü Tepe (Fatih Tepesi):

Suriçi İstanbul şehrinin en yüksek yerleridir. Fatih Camisi ve Fatih Türbesinin bulunduğu tepedir. Fatih Camisi ile birlikte görebileceğiniz diğer tarihi yapıtlardan biri de Bozdoğan Su Kemeri ( Unkapanı ) dır.

Beşinci Tepe (Sultan Selim Tepesi):

Haliç manzarasına sahip en güzel, en hâkim yerlerden biri olan Yavuz Sultan Camisi’nin bulunduğu tepedir. Diğer görebileceğiniz tarihi yapıtlar; Fethiye Camisi (Maria Pammakaristos Kilisesi), Kariye Camisi, Fener Rum Patrikhanesi.

Altıncı Tepe (Edirnekapı Tepesi):

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından, Mimar Sinan’a 1562-1563 yılları arasında yaptırılan Mihrimah Sultan Camisi bu tepededir. Cami, Edirnekapı surlarının hemen yanındadır. Üsküdar kıyılarında da aynı isimli bir camimiz de bulunmaktadır. Her iki camimizin hikayesini bir başka yazımızda sizlerle paylaşmak arzusundayız. Bizans Döneminden kalan Tekfur Sarayı da bu tepe üzerindedir.

Yedinci Tepe (Davutpaşa Tepesi):

Diğer sıralı tepelerin aksine, Marmara Denizi’ne doğru yönelen, Haseki ve Cerrahpaşa semtlerinin bulunduğu tepedir. Tepenin bulunduğu bölgede gerek Bizans Döneminden gerekse Osmanlı Döneminden kalan birçok tarihi yapıtları görebilirsiniz. Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından 1538-1539 yılları arasında Mimar Sinan’a yaptırılan Haseki Sultan Camisi ve külliyesi İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasındadır. Ayrıca bölgeye yakın yerde Bizans Döneminden kalma Arcadius sütunu da bulunmaktadır.
İyi gezintiler…

Yorum Gönder

0 Yorumlar